Weekly Update

понеделник, 20 октомври 2014 г.


Хей, хоу!
Миналата седмица беше малко по-динамична. Повече навън, повече хора, повече дейност!
Най-интересното от всичко, беше консултацията при педиатърката на Ян, която установи причината за неговата брутална неспокойност, а именно - зъб! На четири месеца е вече с едно зъбче, което само търка с езиче. Доста е забавен, като изключим терора, който ми налага. Иска само да го гушкам, да си играя с него и да му пея "Кокошка в хамбара". Не мога да свърша нищо като хората (затова и бавя акварела на Tallulah, за което ме е доста срам..) рисуването е ад от крещене и мрънкане и опит да докопа нещо.. Вчера седнах да завърша работата и разбира се, не се получи. Малък тероризатор. Но пък не мога да му се сърдя с тези puppy eyes... :D


И опита морков за първи път. Мисля, че още му е рано за захранване, защото реагира доста смесено... Тази седмица ще пробвам пак, с картоф промерно (ако някоя майка чете това, нека даде съвет в коментарите долу, ще съм много благодарна).
Другото по-интересно нещо беше мини блогърската среща на групичката ни в събота. Бяхме аз, Бо, Мони, Пири и още едно девойче, чието име не запомних - съжалявам за това! Пихме чайчета, похапнахме, поговорихме си и.. така! Приятно и освежаващо!



Вчера (неделя) беше пика на мрънкането на Ян. Бях решена да рисувам, пък Павел да го погледа.. нооо разбира се не се получи така. От толкова крясъци и рев не успях и една права черта да нарисувам, да не говорим за нещо повече.. Толкова нервна не съм била от доста време насам. И естествено, в момента в който аз го взех, той заспа. -_- Явно вече показва привързаност към мама и с тати или баба не става... Вечерта го оставихме на баба му за малко и излязохме да ударим по една утешителна бира.
Та това е май... Стискайте палци тази седмица да е по-вълнуваща! ^^
Също така готвя пост за любимците ми през изминалите 2-3 месеца (голямо снимане пада..), но зависи от негово величество Ян, кога ще ми позволи да го подготвя и публикувам. И точно за мой късмет, докато пишех този пост, той спеше крото и сега се събуди с киселяшки рев.. :D

Оу! Все още имате време да се вклчите в giveaway-я ни с Мина ТУК

11 коментара:

  1. Ах, този Ян-Калпазан <3 Малък прекрасник!
    Пожелавам ти вълнуваща седмица *hug*

    ОтговорИзтриване
  2. Здравей Йори :) Малкият е изключително сладък бонбон,браво на мама и тати :))
    Съвет за захранването: Клериа е на 3 год. и половина и яде всичко,именно мисля,че заслуга имам там голяма (а и не само за това,разбира се хихи). Започнах и избрах сама късното захранване. Както в България,така и тук в Италия започват около 4я месец с пюрета,което след изчетени няколко книги и инфо в нета,разбрах,че няма да избера за нея. 1 защото според мен да започнеш с пюрета е лесно,особенно както препоръчват те да са плодови,сладки са и се харесват почти винаги на бебетата. 2 развалят и объркват вкуса на бебето от мъничко и след това е много вероятно да ти откаже каши и зеленчуци.
    Затова моят съвет е 1 да направиш това,което чувставаш,че е правилно за Ян,като майка. 2 започни с хубави био каши,изобилие има поне (аз започнах с оризова),направи всичко бавно...днес една лъжичка,утре две и т.н. така поне от 5 до 6 месец,когато вече след 20 дни би трябвало да ти изяжда цяла порция,определено според това колко мл. яде на ден мляко (кърмиш ли или си на адаптирано вече?) и от 6 месец давай смело с зеленчукови пюрета и след 15/20 дни,когато си пробвала поне 5/6 различни зеленчука,давай и плодови. Аз приготвях всичко в къщи първите месеци,защото вкуса е по натурален от купените (Хип и Холе ти препоръчвам с две ръце и за кашите също),купувах само био зеленчуци и плодове,но то трябва толкова малко,че не си мисли,че излиза скъпо. Това е аххх с тези писанки,май ми се прииска и на мен едно момченце,,,хихихии ще говоря после с мъжът ми хахахахх. Поздрави и прегръдки и ако имаш нужда да поговориш с някой за бебешки неща съм винаги насреща <3

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Забравих това с нервите е нормално и аз бях така...минава споко :))

      Изтриване
    2. Еха! Много благодаря за големия съвет! Проблема е там, че аз не кърмя. Имам проблемни гърди явно и Ян не можеше да суче. Ползвах помпа около месец, с хиляда мъки и тогава спря. От 3 месеца бебо е на НАН и качва доволно. Вече е 8 кг., 68 см., което си е бая за 4 месечно бебе. Педиатърката ми е една от най-добрите, страхотен професионалист и човек. Посъветва ме да изчакам до към средата на 4 месец и тогава да започна захранване със зеленчуци. Тъй като Ян е вече доста дебел и едър, само млякото няма да му стига скоро.. Не знам, чела съм и аз доста материал относно захранването, но всичко е толкова шарено, че наистина трябва сама да си усетя. кога е време да започна. Мисля към края на тази седмица или другата да опитам пак с картофче. Иначе точно с Хип ще го захранвам, тъй като наоколо нямам хубави магазини за зеленчуци и съответно не искам да го блъскам с нещо, което е вредно за нас, камоли за него...

      Изтриване
    3. Сигурна съм,че ще вземеш най доброто решение,дръж ни в течение как върви :))

      Изтриване
  3. Харесвам тези постове :) Целуни малкия разбойник от мен <3

    ОтговорИзтриване
  4. Сладък Ян, показвай го по-често <3

    При нас захранването започна на 6 месеца с картофче. Известно време новите вкусове въвеждах, като ги добавях към картофа, после почнах да правя всякакви комбинации. Впрочем, морковът има доста силен вкус и в началото може да е фрапиращ за бебето. И, от личен опит, избягвай да даваш големи количества тиква и морков в последователни дни, понеже пигментът избива на кожата - доста се шашнах, като почна да ми оранжевее първия път.

    Реших всичко да си готвя вкъщи и досега е все така (Мишчица наскоро навърши годинка), купувам от пазара или големите вериги. Картофите и морковите ги киснех предварително и не ползвах водата, в която са врели, заради нитратите. Предпочетох този вариант пред готовите пюрета, понеже мога да определям какво и по колко да сложа, каква да е консистенцията, и да си разнообразявам по свой вкус. Пък и като дойде време за детска кухня, ясла и т.н., там от същите продукти ще им готвят и вкусът ще е по-познат - пюретата ми се струват доста различни, особени на вкус и си мисля, че детето може да откаже друга храна на по-късен етап.

    Повечето плодове и зеленчуци приготвям на пара, рибата също, и гледам да не ги преварявам - според мен така е най-здравословно, тъй като се губят най-малко от полезните им съставки. А и вкусът е много по-приятен. В началото е досадно, понеже варях по едно мини картофче и няколко парченца друг зеленчук, но след някой месец вече си готвех порции за няколко дни напред. Също така си и замразявам еднокомпонентни пюрета на кубчета и после лесно си забърквам комбинации.

    Досега нищо не ми е отказвала, освен карфиол, но от третия опит и него прояде. Кашите ги започнахме доста късно, въпреки че върви слабичка, но пък сега си ги закусва с удоволствие (а на мен ми се спестява суетенето в кухнята сутрин, преди още да съм си изпила кафето, хихи). Плодовите пюрета смесвам с кисело мляко, АМ или каша, или пък ги давам между храненията, ако нямам пресен плод под ръка.

    Дълго стана, но се надявам да ти е полезно. Още ми е много прясно и приятно и мога да говоря/пиша с часове по темата, хихи ^.^

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ихааа! Много благодаря за огромния пост/ съвет! Определено и аз ще приготвям на пара, ефекта е страхотен, а и съм сигурна, че ще му харесат. Педиатърката ме посъветва да започна захранване към средата на 4ти месец, аз също съм захранена тогава, но с плодови пюрета. Другата седмица започвам борба, че ви иска вече истинска храна.. :D

      Изтриване
    2. Да, нормално е ранното захранване при вас. Нещо, което не се сетих по-рано, но може да ти свърши работа - ако ти отказва някой продукт, добавяй по малко АМ в пюрето, за да стане по-познат вкуса. Стискам палци да му хареса храната :)

      Изтриване
    3. Да и аз мислех да му направя първото картофче с малко АМ, за да го приеме по-лесно.. :)

      Изтриване