Muse

неделя, 15 декември 2013 г.
Не знам за вас, но аз съм от онези хора, които са живяли с музика през целия си живот. Музиката е нещото, без което нямаше да бъда този човек, който съм в момента. Даже, колкото и смело да звучи - нямаше да съм човек изобщо.

Имам щастието и късмета да съм родена в семейство, което обожава музиката. Баща ми колекционира плочи, касети, СД-та и ДВД-та от както се помня. Бройките са хиляди, мястото вече е ограничено, а техниката ни е поръчвана от къде ли не, за най-добрия звук.
От бебе са ме приспивали с Pink Floyd. Израснала съм с прекрасната музика на баша ми. Арт рок, рок & рол, прогресив рок, метъл... По-късно се занимавах с пеене, патувахме по фестивали къде ли не, пеех с цяла душа.
И някъде там, в моите тийн години - БУМ! попадам на една група, която променя изцяло мисленето ми, отношението ми. Това са Muse. Моите музи, докато рисувам, докато подреждам, докато спя, докато си седя... докато дишам! Не знам какво щях да правя без тях. Музиката като цяло, щеше да изгуби много, ако ги нямаше. Кратко инфо за тях:

Muse са алтернативна рок-банда, сформирана в Тейнмът, Девън, през 1994 г. Групата е съставена от трима души - Matthew Bellamy (вокали, китара и клавир), Chris Wolstenholme (бас) и Dominic Howard (барабани и перкусии). Matthew Bellamy е основният автор на песни и влияе в творческо отношение на групата, но някои от най-новите им парчета са дело на Wolstenholme и Howard. Muse са известни с енергичните си и екстравагантни живи изпълнения и със смесването на много музикални жанрове, включително спейс рок, пост гръндж, прогресив рок, алтернативен рок, хеви метъл, класическа музика, и електроника, с повтарящ се мотив за революция.
Описвани са като представители на най-новата вълна в британския поп, но Muse отричат подобни асоциации. Музиката, която ги вдъхновява, смятат те, не е брит-попа. Според тях, влияние им е оказала американската гръндж музика, в комбинация с алтернативния и експериментален стил на британски групи като The Verve и Radiohead.


Тримата от Muse се познават още от учлище, но тогава те свирят в различни банди. Малко по-късно се събират и новата група сменя имената си често, преди да приеме сегашното си име. През 1994 г. те участват в местен конкурс под името Rocket Baby Dolls и го печелят след вдъхновено представяне. След този успех момчетата решават да изоставят университета и да се посветят изцяло на музикалната кариера.
След много прояви в Лодон и Манчестър, групата, вече под името Muse, има изключително важна среща с Dennis Smith – собственик на звукозаписното студио Sawmills в Корнуол, Югозападна Англия. Тази среща води до първите собствени записи на групата и разпространението им с марката на Sawmills. Още първият им албум – Muscle Museum, привлича вниманието на медиите. Dennis Smith основава музикалната компания Taste Media специално заради Muse и те до ден днешен работят с нея. Това позволява на групата да запази своя собствен саунд в по-късните етапи от развитието си.

Въпреки успеха и признанието на албума на Muse, британските музикални разпространители не подкрепят групата с охота, заради необичайното им поведение при изпълненията на живо и високите вибриращи вокали на Bellamy. Американската Maverick Records урежда поредица от изяви на групата в САЩ, преди да подпише договор с тях в края на 1998 г. След завръщането им от Америка, отново Taste Media уговаря разпростарнението на музиката на групата с компании от Европа и Австралия. Продуцентът John Lecki, който работи и с The Verve, е поканен да продуцира албума Showbiz, който е силно повлиян от музиката на Radiohead. Албумът е издържан в агресивня стил на банадата. След появата на този албум, Maverick уговарят групата да подгрява Foo Fighters и Red Hot Chili Peppers на техните турнета в САЩ, където свирят пред публика от над 20 хил. души на концерт. През 1999 и 2000 г. Muse свирят на големи фестивали в Европа и имат малки изяви в Япония и Австралия.

Днес Muse са абсолютни примери за стил, звучене, изпълнения на живо. Те са най-шарената, зареждаща, динамична и приказна група, която някога ще съществува за мен. Не мога да си представя да има друга банда, която толкова много да ми допада във всяко едно отношение.

Дискография:
    „Showbiz“ (1999)
    „Origin of Symmetry“ (2001)
    „Absolution“ (2003)
    „Black Holes and Revelations“ (2006)
    „The Resistance“ (2009)
    „The 2nd Law" (2012)

Няколко парчета за настроение: Цък!


Надявам се и вие да си имате по една такава музикална батерия! Аз лично се заредих за години, след като ги гледах в Румъния. Определено, ще се помни цял живот!!!

ресурси: tumblr.com / musewiki / vmusic.bg

3 коментара: