Ирландия

сряда, 16 октомври 2013 г.
Това е най-великото място за мен, без спор. Никога не съм била там, но знам всичко за прекрасната Ирландия, колекционирам всичко свързано с нея и имам най-великите фотоалбуми от там. Тази публикация е за хората, които обичат да разглеждат нови места и съответно да научават нещо ново и интересно... Енжой.



Ирландия или Ейре (на ирландски: Éire ; Poblacht na hÉireann - Поблахт нъ х'Ейрън) е държава в Северозападна Европа, която заема около 5/6 от територията на остров Ирландия. Останалата 1/6 е заета от Северна Ирландия - част от Обединеното кралство. Площта ѝ е 70 831 км2, от които 69 414 км2 суша и 1 417 км2 водна площ.
Терминът Република Ирландия е официално „описание“ на държавата, а не нейно конституционно име.
Ирландия е сред най-богатите, най-развитите и мирни държави в света, намираща се на пето място по БВП на глава от населението и пета по ИЧР, като по този начин има едно от най-високите нива на жизнен стандарт в света. Страната има висококачествена образователна система, а като истинска демократична държава предоставя пълна свобода на словото, политическа и икономическа свобода.
Ирландия има развита и модерна икономика, фокусирана главно върху сферата на услугите и високите технологии. Тъй като държавата води политика на неутралитет, тя не е член на НАТО. Населението на Ирландия нараства най-бързо в Европа с темп на годишния растеж от 2,5%. Официалните езици в страната са ирландският и английският.


Бреговата линия на острова е сравнително плавна на изток, където Ирландско море го дели от Британия, и доста неравномерна на запад, където Атлантическият океан е изрязал множество заливи, полуострови и острови. Преобладава хълмистият терен с отделни ниски планини (най-висок връх — Керънтуил, 1039 м н. в.).
Ландшафтът е изпъстрен с езера и реки. Най-голямата от реките, Шанън, разделя мочурестия централен регион от запада и със своите 386 км е най-дългата на Британските острови. Най-голямото езеро (388 км2) е Лох Ней  в Северна Ирландия. Според легендата великанът Фиън мак Куъл  загребал земя от сегашното място на езерото, за да я хвърли по шотландския си противник, но не уцелил и земята паднала в морето, от което се появил остров Ман. Дупката, която останала в Ирландия, се напълнила с вода, образувайки Лох Неи.
Единствените два големи града са столицата Дъблин (506 000; малко над 1 000 000 с предградията) и Корк (120 000; 380 000 с предградията).

Дъблин
Дъблин
The Temple Bar, Дъблин
Корк
Корк
А ето и малко интересни факти за Ирландия:
 - Детелината е може би най-известният национален символ на Ирландия. Други символи на страната са арфата и ловджийската хрътка.
 - Най-известният принос на Ирландия в сферата на музиката е легендарната група U2. Други популярни ирландски музикални изпълнители - The Boomtown Rats, Thin Lizzy, Sinead O'Connor.
 - Едни от най-популярните писатели на всички времена са ирландци. А именно Джеймс Джойс, Оскар Уайлд, Уилям Бътлър Йейтс, Самюъл Бекет, Уилям Тревър, Джон Макгахърн и Ема Донахю.
 - Свети Патрик е един от първите християнски проповедници в Ирландия. На 17 март се чества денят на Свети Патрик, и то не само в Ирландия, но по целия свят. 
 - Най-известните иладски питиета (тук не включвам уискитата, те се подразбират) са Бейлис и Гинес.
Ако си мислите, че ирландската кухня се основава само на картофи, значи бъркате. Тя се отличава с простота и практичност. Най-популярните меса са телешко и свинско. Хлябът със сушени плодове е друго ястие, което е характерно за Ирландия и се е превърнало в своеобразен кулинарен символ на държавата. В обичайната ирландска кухня можете да опитате морски дарове, риба и ястия със зеле. 

И разбира се ирландския фолклор. В държава, която е известна с феи и леприкони, една от най-интересните дестинации е Пътеката на великаните – система от уникални скални образувания, които са обявени за част от най-важните в културен аспект локации от ЮНЕСКО през 1986 г. Този природен феномен от 40 000 базалтови колони се е образувал преди около 50- 60 милиона години, в резултат от вулканични изригвания. 

The end.

3 коментара:

  1. Много по информативно от моя бейсик пост за Исландия :D Започнах да чета, но ще дочета след работа.. и аз много харесвам Ирландия.. има нещо много .. мило и комфортно в тази страна хаха

    ОтговорИзтриване
  2. В пристъп на усамотение гледам снимки от Дъблин и Ирландия. Опитвам се да си представя, че ходя по улиците и нещо сякаш ми стиска душата. Не съм била никога там, нямам афинитет към никоя държава, но Дъблин ме зове, не знам защо. Ирландската музика също, големите поляни, красотата на природата, има нещо което ме кара да мечтая за живот там. Като чуя гайдите и не мога да си избия от ума как танцуват рижави мъже с бради, все едно съм попаднала в някаква приказка. Страхотен пост, благодаря ти успя да ме пренесеш на по-хубаво място.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много се радвам!! ^^ Макар че гайдите са характерни повече за Шотландия. В Ирландия ще можеш да видиш много хора, които свирят на флейта и цигулка. Флейтата е най-популярния инструмент в ирландската музкиа. В комбинация с цигулки естествено.. :))

      Изтриване