Козметиката, модата и животните

понеделник, 16 септември 2013 г.
Любовта ми към животните е едно от най-силните и постоянни чувства в мен. От малка се опитвам да помагам на бездомните, дарявам редовно на различни организации и се стремя да не използвам козметични и всякакви продукти, тествани върху животни. За кожените изделия съм категорична от както се помня - не нося животни по себе си.




Сега ще обърна повече внимание върху козметиката. Както знаете тази индустрия убива милиони животни годишно. Еропа забрани продажбата на "жестоки" козметики и се очаква при нас да започнат да се продават продукти, които са свободни от животинска жестокост. Е да, ама не. Всяка фирма ще намери вратичка, с която ще се опита да ни убеди, че вече не наранява животни. Борбата с това ще продължи, докато свят светува. Алчността е толкова голяма, че няма смисъл дори да говорим.
Но. Все пак, има и много други прекрасни и качествени марки, които не тестват върху животни. Една от тях е NIVEA. Те са едни от най-дейните в борбата за четириногите. Освен, че аз им предпочитам продуктите от край време, станаха и мои любимци, след като прочетох куп материал по този въпрос. Също така, продуктите на Essence са абсолютно animal friendly, тъй като Германия е баннала тестването върху животни, още през 1998 година. Ура!
За моя голяма изненада, PETA публикуваха информация, че AVON отново тестват върху животни, докато в същото време твърдят, че не го правят.
ТУК можете да проверите подробно всички списъци на почти всички фирми, които тестват и не тестват. Информацията се ъпдейтва ежедневно, няма скрито и покрито.
Знам, че всеки сам избира дали да помага или не на животните и природата. Знам, че на някои хора не им пука. Но на мен ми пука. Защото заради новата спирала на "......." не си струва да умрат 7000 заека. Защото съществуват фирми като NIVEA, които не тестват върху животни и все пак са в топ три на най-добрите в бранша си. Има толкова много фирми, които не тестват и предлагат също толкова качествени продукти. Е да, не са комерсиални и не можем да се "фукаме" с тях. Но ако заради тази суета хиляди невинни животи страдат и накрая умират... Струва ли си??
Всеки ден се опитвам да не купувам такива продукти, да търся алтернативи и заместители. Знам, че скоро време на пазара ни ще има много повече избор, свободен от животинска жестокост. А дотогава се надявам, всеки един човек със сърце да се опитва да прави същото. Бойкота е голямо нещо, особено ако повече хора се присъединят към него.
А защо да спрем да носим животинска кожа? Защото с развитието на технологиите на пазара се появяват все по-качествени синтетични продукти. Защото животните не могат да живеят без кожата си. И защото не си струва нито един отнет живот в името на нова чанта или палто.

А какво е вашето мнение?

3 коментара:

  1. Напълно съм съгласна с написаното от теб :) От много време се старая да ползвам само козметика, нетествана върху животинки... Преди време изхвърлих всичката си козметика на Лореал, защото тестваха върху животни. В момента използвам единствено боята им за коса, защото не можах да открия друга, която да става за нещо с оранжевия цвят на косата ми...
    Животинска кожа не нося и никой не може да накара да сложа такова нещо върху себе си...

    ОтговорИзтриване
  2. Страхотна статия, Йори! Ще се радвам да напишеш нещо повече/по-дълго по въпроса... Аз за съжаление без да знам в миналото съм купувала продукти на тези марки, но вече ги баннах от известно време и даже да имах ги изхвърлих както са си... Напоследък залагам на био продукти, веган, неща, които включват извлеци от дървета и растения, дори намалих продуктите драстично до към 5-6 и не съм била по-доволна от кожата си :) Като спомена това за Германия и законите там(всъщност тя е страната, в която отдавна мечтая да живея) се сетих за козметиката на Алверде(в ДМ), от която някой се жалват, че не им е достатъчно тежка, покривна, измивна, химическа... или че мирише на билки! Е, май е по-добре от това да мирише на парфюм и химикали, а заради нея да са убити 10 животинки... Тя също е германска и си е лека, не химична и много хубава, много я уважават в Германия, не е тествана върху животни, веган, продава се тук на най-хубавите и достъпни цени... Аз съм доволна и смятам да си закупя повече от нея с времето, защото е много достъпна откъм цена и не е вредна или тествана, а не всеки може да си позволи фон дьо тен за 30 лв(а не си и заслужава де..)... Колкото по-естествено, толкова по-добре :)

    ОтговорИзтриване